Rm1509, CitiMark, 28 Yuen Shun Circuit, Shatin, Hongkong. | Tel:2698 0070 | Fax:2693 6686
Monday August 15th 2022

平安、喜樂更勝『平靜』!

大家好!我叫Francer, 我返咗以琳大約兩年啦!

原本我係一個佛教徒,因為我中學係讀佛教學校嘅,而我大家姐亦係佛教徒。咁點解我會信咗耶穌呢?

其實大約喺兩年前,我响工作上有好大壓力,個人好唔開心,好想尋求一個解決方法。咁啱我以前嘅同事Carol邀請我參加第7屆啟發課程。個課程其實係俾我哋了解同認識基督教信仰嘅,咁我就嘗試吓接觸教會啦!

當我返咗第一堂啟發課程後,我就鍾意咗呢度,因為呢度嘅感覺好似一個大家庭咁,一啲都唔陌生。而且我响啟發課程當中有好大感受,而呢種感受係以前响佛教裏面無嘅,就係『喜樂』!

以前去寺院得到嘅,只係平靜,而我返啟發課程唱歌敬拜得到嘅,係平安同喜樂。呢種感受大好多,係完全唔同嘅。所以我完成啟發課程後都一直keep住返小組同主日祟拜。

响這兩年幾裏面,神好保守我,對我有好多恩典。响工作方面,我都有祈禱想轉去另一個部門,跟住唔使兩個月就好快轉成咗啦!之後無咩工作壓力,個人都開心咗好多!就算公司搬大咗好多,工作量亦大好多,我都可以好積極咁面對……….

因為我記得聖經裏面講…..

『凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。』( 馬太福音 11:28 )

所以我有咩都祈禱,有咩重擔都交俾耶穌,個人自然無咩壓力啦!哈哈!

我好開心有機會認識主耶穌,所以我喺今年四月受浸,成為一個真正的基督徒……亦都好開心今日可以响度同大家分享我嘅見證…….

最後我希望未認識主耶穌嘅您,都能夠嘗試去認識,一齊分享呢份平安同喜樂!

“感謝主”!

Francer

Previous Topic:
Next Topic:

More from category

感恩 – 籌備第十屆啓發課程介紹餐會
感恩 – 籌備第十屆啓發課程介紹餐會

停了足足兩年的啓發課程,終於在今年2011再度開始,這是耶和華所定的的日子!! [Read More]

講道錄音 Sermon

地圖 Map