Rm1509, CitiMark, 28 Yuen Shun Circuit, Shatin, Hongkong. | Tel:2698 0070 | Fax:2693 6686
Sunday July 3rd 2022

假期聖經班 愛思考的孩子

一連三天的兒童假期聖經班 << 愛思考的孩子 >>已完滿結束,孩子能在悠長的假期裏善用光陰確是一件好事,你看他們拿着畢業證書多神氣!和大家分享兩則孩子語錄吧!

孩子語錄 (一 )

導師 : 如果你有好多好多錢,又無爸爸媽媽管住你,你會點做呢?

盈盈 ( 10 歲 ) : 儲起佢!

一心 ( 8 歲 ) : 奉獻!

導師:奉獻幾多呀?

衆人 : 十分之一囉!

嘉浩 ( 4 歲 ) : 吓!我冇十分之一喎!

詠詠 ( 8 歲 ) : 我會買個計數機,計吓啲錢點用,同埋去旅館住吓。

盈盈 ( 10 歲 ) : 幫助人囉!捐錢吖嘛!泥石流吖嘛!

詠詠 ( 8 歲 ) : 如果捐太多,咁你自己用一排就冇啦!

******

孩子語錄(二)

導師:個浪子冇爸爸係身邊就亂嚟,真係唔識思考,咁浪費晒自己嘅時間…

盈盈 ( 突然變嚴肅 ) : 其實佢冇浪費時間呀!佢呢段日子係好充實嘅…

導師:點解呢?

盈盈 : 因為佢响呢段時間佢學到咁樣係唔得嘅,佢之前唔知咁係錯嘅…

******

相信大家都會同意,以琳的孩子,的確是愛思考的孩子 !

講道錄音 Sermon

地圖 Map